Művészet pedagógia

FacebookGoogle Bookmarks

Iskolai oktatás

Az iskolai vizuális nevelés számos buktatója és merevsége ellenére is szép feladat. Különösen, ha hisszük, hogy van aktuális, hiteles válasza a mai nemzedéket foglalkoztató kérdésekre, ha alternatívát jelent a közönnyel szemben. Izgalmas dolog olyan feladatokat kitalálni, amelyek azon túl, hogy meghökkentőek, mérhető ismeretet, technikai tudást, lelki épülést is adnak. Izgalmas dolog különböző életkorok hullámvasútján, különböző iskolatípusokban kiállni egy osztály elé.

Jelenlegi iskoláim a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium. Cziráky Lajos és Németh Attila festőművészek katedráján tartózkodni nagy kihívás és folyamatos fejlődésre intő körülmény.
 

Futottam még:

Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ (2007-2011)
Leonardo Vizuális Műhely mb. igazgató (2006-2012)
Farádi Általános Iskola (1990-91) -főállás
Kunszigeti Általános Iskola (1991-2007) megszűnéséig -főállás
Harmónia Művészati Iskola (2000-2007) -művésztanár
Révai Miklós Gimnázium (1995-2000) -óraadó
Forrás Waldorf Gimnázium (2003-2006) -óraadó
 

Kunszigeti iskola waldorf
Rajz óra Kunszigeten az egykor(i) iskolában Rajz óra a waldorfosokkal
 
Prohászka Prohászka
Takács András 5. oszt. (Prohászka) raz fakultáció - térelemzés (Prohászka)

 
Dubi Andris rajza waldorf
Dubi András 6. oszt. (Kunsziget) Kámán Paméla 9. oszt. (Waldorf)Ménfőcsanaki Nyári Alkotótábor

Táborvezetői vacsora Csanak

A Ménfőcsanaki Nyári Alkotótábor másfél évtizedes története során a város egyik legfontosabb művészetoktató intézményévé vált. A kezdeti cél: különböző életkorú, képzettségű tehetségek; hazai, határon túli magyar és külföldi alkotók közös munkáját serkentő közművelődési tábor volt. Később a képzőművészeti főiskolák hallgatói körében hírnevet szerző tábor egyfajta nyári műhelygyakorlattá változott. Újabban pedig megőrizve az évtizedek értékeit egy nyitott, kulturális, képzőművészeti közösség, amely örömmel osztja meg tapasztalatait. A tábor résztvevőinek zöme az év során is kapcsolatot tartó, közösen kiállító művész. Grafikus, illusztrátor, animációs munkák alkotója, bábművész, művésztanár. Az országos nyilvánosságban is megjelenő munkáik (könyvillusztrációk, bábszínházi produkciók, igényes weblapok), elnyert külföldi ösztöndíjaik, elismeréseikben kis rész a csanaki tábornak is szól. Ez jelenti számunkra azt a hírnevet, amely továbbra is vonzza a fiatal hallgatókat és idősebb érdeklődőket, a világ számos tájáról.

Művészeti vezetők: Dubi Árpád és Patkós László

Bővebben

Csanak Csak csanak van


Leonardo Vizuális Műhely Alapfokú Művészetoktató Intézmény

Az iskola 2012-ben megszűnt
 
Leonardo tábor Leonardo

A művészetoktatás az oktatás-nevelés legsokrétűbb területe. A különböző tudományágak kereszteződésében egyfajta integráló erő, ami a világról, a hozzá fűződő viszonyunkról, ennek értelmezéséről és alakításáról szól. Az alkotó tevékenységben a játék és a világ megismerése egybeforr. Egyszerre építi a tanítványok érzelmi és értelmi képességeit.

Pedagógiai programunk három olyan területet céloz meg, ahol növendékeink ízlését, kreatív gondolkodását és kézügyességét fejleszthetjük - figyelembe véve az életkori sajátosságaikat, érdeklődésüket:

  • a képzőművészet kifejezőeszközeinek megismerését
  • a képzőművészet történetének megismerését
  • a képzőművészet gyakorlati megismerését és a biztos rajztudás megszerzését
Leonardo rajziskola Leonardo Rajziskola
Bálint Dóra 3. oszt. (Leonardo rajziskola) Borbély Lilla 3. oszt. (Leonardo rajziskola)


Művészeti ABC (Városi Művészeti Múzeum, Győr)

Művészeti ABC

Játék a színekkel, vonalakkal, a hangokkal és a mozdulatokkal. Művészeti tábor 9-14 éves gyerekeknek. a Városi Művészeti Múzeumban. Az évente megújuló programra a gyerekeket különleges művészeti játékokkal várjuk! Öt nap öt téma, három művészeti ág nyelvén! Hogyan fejezhetők ki a képzőművészet, a zene és a mozgás jeleivel.

A foglalkozásvezető művészek: Pappné Farnady Tamara- zeneművészet, Dubi Árpád - képzőművészet, Tárnoki Tamás - mozgásművészet.
 

Művészeti ABC Művészeti ABC